
מה מביא אנשים לטיפול פסיכולוגי?
• דיכאון
• לחץ וחרדה
• מצבי משבר
• אובדן דמויות משמעותיות ואבל
• בעיות ביחסים הבינאישיים, משפחתיים וחברתיים
• קושי סביב קשרים זוגיים
• פגיעה בדימוי העצמי ותחושת חוסר בטחון
• גיבוש זהות אישית ומקצועית
• שאלות לגבי נטיות וזהות מינית
• קושי בהשגת מטרות
• דפוסי התנהגות מכשילים
• חוסר סיפוק בחיים
• אובדנות
בתוך מירוץ החיים, עם משקל האחריות שהולך וגדל על הכתפיים, הצורך לקבל החלטות לגבי לימודים, קריירה, וזוגיות. הטיפול במשפחה, בילדים, בהורים שמתבגרים, יש נטייה לשכוח לטפל גם בעצמנו.
כדאי לעצור רגע ולחשוב, האם טוב לי? האם יש משהו שמטריד או מכביד ורוב היום מודחק הצידה לטובת החובות והמטלות האינסופיות?
גם בתור אדם מבוגר, צריך לדעת להקדיש זמן לעצמנו. לכל אחד ואחת יש תקופות של משבר, של תסכול, תחושות של לחץ, חרדות או דיכאון.
לפעמים זה קורה בעקבות אירוע קשה כמו גילוי מחלה, אבל או אבדן של אדם קרוב, ולפעמים זה פשוט קורה, ולא צריך להסביר למה.
טיפול זוגי ומשפחתי
מערכות היחסים בתוך המשפחה הן המרכזיות ביותר בחיינו ולעתים המורכבות שבהן. הקשר עם בני או בנות הזוג, ההורים, הילדים והאחים יכולים להיות קשרים מספקים ובונים. עם זאת הם עשויים להעלות תחושות של כעס, אכזבה, אשמה והאשמה שאנחנו אפילו לא יודעים שקיימים בנו.
בין בני המשפחה יכולות לעלות תחושות של צרכים שלא סופקו, של ציפיות בלתי אפשריות משאר בני הבית וגם מעצמנו, והתנגשויות בין רצונות ושאיפות של כל אחד ואחת.
בתוך כל זה נכנסות גם תקופות מאתגרות בבית, כאשר יש קשיים כלכליים, כשלבן משפחה יש צרכים מיוחדים ונדרש טיפול, גירושין, מעבר דירה, מחלה או מוות.
מרחב של טיפול פסיכולוגי זוגי ומשפחתי מאפשר לפתח תקשורת לשפר את היחסים ולשנות דפוסים ותפקידים שהתקבעו בתוך המשפחה.
הגיל השלישי- מהפנסיה ועד 120
יש מחשבה שעם התקדמות השנים, כבר אין מה לשנות ואין מה לעשות עם דברים שקורים וקרו, אלא רק להתבונן בהם מהצד. ההפך הוא הנכון. ברבות הימים, עולות התמודדויות חדשות ולא פשוטות כמו הגדרות מחדש של היחסים עם הילדים והנכדים, זוגיות, מפגש עם אבל ואבדן, שינויים פיזיים ועיסוק שעלול להיות כואב עם זיכרונות עבר.
היציאה לפנסיה היא נושא בפני עצמו שמעלה שאלות וקשיים, המעבר מחיים עסוקים לצורך "להעסיק" את עצמנו, ועד שאלות של מה המשמעות שלי אחרי שעזבתי עבודה של עשרות שנים?
טיפול פסיכולוגי מותאם לקהילה הדתית והחרדית
אני מאמינה בשילוב של ארגז הכלים של התיאוריות הפסיכולוגיות השונות יחד עם הרגישות הנובעת מהיכרות אישית עם עולם ההלכה והיהדות.
בספרו של הרב סולובייצ'יק, "איש ההלכה" כותב הרב על קשייו של איש האמונה. מדבריו עולה כי חיים של תורה הם אכן מלאי עניין, סקרנות וריגוש רוחני, אינטלקטואלי ורגשי, אך יחד עם זאת, איש ההלכה לא חי חיים שלווים או מאוזנים יותר ממי שאינו "איש ההלכה". מבין השורות עולים כאב ובדידות וההבנה כי התורה לא מביאה לרוגע או לפתרון בעיות. לעיתים אף להיפך, התורה מעלה קשיים ובעיות בחיי האדם. אולי בדברים אלה ביקש הרב לבטל את התפיסה כי התורה פותרת את כל בעיותיו של האדם.
מטרתו של טיפול פסיכולוגי היא להביא את המטופל לרווחה נפשית ואינטגרציה של מרכיבי החיים והאמונות הרלוונטיים לחיי המטופל.
נפגעי ונפגעות תקיפה מינית
סביב הנושא של פגיעה מינית במבוגרים ובילדים יש שתיקה גדולה ונטייה לנסות ולהתמודד לבד עם הטראומה. פגיעה מינית עלולה לפגוע ביחס לגוף ולגרום לרגשות של כעס כלפיו, להוביל להפרעות אכילה או לגרום להתנהגות מסוכנת אחרת.
ההשלכות של פגיעה מינית אינן מסתכמות בפגיעה בגוף, ובזמן בו התרחשו הדברים. ההשלכות ממשיכות ומלוות את הנפגעים ומכאיבות הלאה ומשפיעות על כל תחומי החיים, על זוגיות, תפקוד מיני, והיכולת לתת אמון וליצור קשר.
יש חשיבות גדולה לעצור ולהקדיש את המקום כדי לעבור תהליך טיפולי, החלמה והתמודדות עם מה שהיה, ועם מה שממשיך ומכאיב.
נשים
בתוך מעגלי החיים ישנם נושאים הייחודיים לנשים כמו התמודדויות בתוך זוגיות, קשיי פוריות, דיכאון לאחר לידה, לידה שקטה, מעבר מורכב לאימהות, ובהמשך הדרך, הסערה של גיל המעבר.
לסביבה וגם לנשים עצמן, ישנה נטייה להצניע ולהתעלם מכאב וקושי גם כאשר יש עומס רגשי רב. עומס שעלול להפריע בהתנהלות היום יומית, ואף יותר מזה, עלול להפריע להתפתח ולהתקדם בחיים, ולהרגיש סיפוק וגאווה על מי ומה שאת.
בני נוער וצעירים
תקופת גיל ההתבגרות, בה הופכים מילדים לבני נוער ומבני נוער לצעירים, היא תקופה של שינויים דרמטיים מבחינה פיזית ונפשית. הגוף הילדי המשתנה מעורר מצד אחד התרגשות ורצון להתפתח, ומאידך, יכולה לעלות מבוכה ואף זרות אל מול הגוף החדש. הרבה מהמידע מגיע אל הצעירים ממקורות בעייתיים כמו רשת האינטרנט, רשתות חברתיות או חברים. בנוסף להתמודדות עם הגוף, עולות גם משימות התפתחותיות רגשיות וחברתיות. ישנה שאיפה לעצמאות, להגדרה עצמית ולהתנסויות חדשות אך לא תמיד זה נעשה בצורה מבוקרת ושמורה.
מתי כדאי לפנות עם בני נוער וצעירים לטיפול פסיכולוגי?
חשוב שההורים יהיו ערניים בתקופת גיל ההתבגרות של ילדיהם לשינויים התנהגותיים כמו חוסר רצון ללכת לבית ספר, התבודדות חברתית, ירידה בציונים, התפרצויות זעם ותנודות במצב הרוח. כדאי להתייעץ עם איש מקצוע כדי להבין האם מדובר בהתנהגות נורמטיבית האופיינית לגיל ההתבגרות או במצב שמעיד על מצוקה רגשית. זאת כדי לא להגיע למקומות קיצוניים ולהתנהגות שעלולה לסכן את בני הנוער כמו צריכת אלכוהול וסמים, התנהגות מינית לא מותאמת או התמכרויות למסכים.
מעבר לטיפול הממוקד בילדיכם, בגיל ההתבגרות חשוב לייצר מרחב של תקשורת בין הילדים להורים. תקשורת מאפשרת בתוך המשפחה היא הבסיס ליחסים בריאים. בעיקר בגיל ההתבגרות, שבו באופן טבעי יש מתיחות בין ההורים לילדים, מאחר שחלק מהמטלה ההתפתחותית של גיל הנעורים היא לצאת לעצמאות ולגלות את העצמי.
בני נוער להט"בים - גיבוש הזהות המינית הוא אחד האתגרים הגדולים של גיל הנעורים. תחושה של משיכה לבני המין שלך מעלה אתגר גדול עוד יותר בגיבוש הזהות המינית. אל מול המחשבה שאולי אני אחר ושונה, עלולות לעלות תחושות של בושה ואשמה, פחד מפני גילוי וחשיפה אל מול סקרנות ורצון להיות נאמנים לעצמנו.
מהצד השני, גם להורים יש התמודדויות לא פשוטות. ההורים עלולים לחוות אשמה, "האם זה קרה בגללי?" בושה ומבוכה מול הסביבה והיציאה שלהם מהארון, כהורים. פחד ודאגה לילדים מפני ההתמודדויות שיעמדו בפניהם אל מול החברה ובעתיד בהקמת משפחה חד מינית.
טיפול בילדים
עולמם הרגשי של ילדים, אף לפני שהם מתחילים לדבר, הוא עולם מפותח ועשיר. חייו של הפעוט או הילד נראים פשוטים, אך גם להם יש קשיים והתמודדויות רגשיות והם מושפעים מאירועים חיצוניים כמו התמודדות עם בני גילם, עם בני המשפחה המבוגרים והצעירים, והמסגרות החינוכיות. ילדים רגישים יהיו מושפעים יותר מהמתרחש סביבם ובתוכם. יש משמעות רבה לעולמם הפנימי העשיר, ולעתים סוער שלא תמיד גלוי או מובן לנו.
מתי כדאי לפנות לטיפול פסיכולוגי?
לרוב מבחינים שיש לילד קושי כאשר יש עיכוב התפתחותי או שינוי התנהגותי. אולם גם אירועי חיים כמו גירושין, התחלה של מסגרת חדשה או מעבר דירה, עלולים לגרום לקשיים באופן נקודתי שכדאי לתת להם מענה.
שינויים התנהגותיים אצל ילדים הם נורות אזהרה עבור ההורים, לדוגמה כאשר הם הופכים שקטים ומופנמים, או כאשר יש התפרצויות זעם לא מוסברות, ירידה משמעותית בציונים או בחשק ללכת לבית הספר, הסתגרות חברתית ועוד. שינויים אלה ואחרים יכולים להעיד על כך שהילד נמצא במצוקה וכדאי לפנות לייעוץ.
טיפול בילדים הוא נושא שמקבל כיום יותר תשומת לב, מאחר שהורים מבינים שהם וילדיהם יכולים לקבל עזרה בהתמודדות עם קשיים שהם נתקלים בהם, בבית, ומחוצה לו. כשמדובר בילדים, במקרים רבים מדובר על בעיות שנובעות מחיי היום יום ועם הנחיה נכונה יכולה להיות הקלה משמעותית בקשיים ואף פתרון שלהן.
הטיפול מלווה בהדרכת הורים ובקשר עם המסגרות החינוכיות הרלוונטיות.
טיפול פסיכולוגי בגיל הרך מתבצע באופן פרטני או בשיטה הדיאדית, שהיא טיפול משולב של הורה וילד.
עבודה פסיכולוגית טיפולית עם ילדים ובעיקר כאשר מדובר על הגיל הרך שונה מעבודה עם מבוגרים מאחר שהכלי העיקרי בעבודה עם מבוגרים הוא שיחה. לעומת זאת הדרך לעבוד עם ילדים תיעשה בצורות אחרות, כמו משחק, ציור, סיפורים, ויצירה. כמו בכל טיפול פסיכולוגי, הדבר החשוב הוא היכולת להתאים את אופן הטיפול לאופי ולצרכי המטופלים, מבוגרים וילדים כאחד.